Zasmehovanje tuje bolečine

Ljudje radi rečemo, da je smeh pol zdravja in da bi bilo življenje lažje, če bi se več smejali. Drži, humor je imenitna začimba, ki popestri pust in dolgočasen vsakdanjik. A hkrati, če je te začimbe preveč, jed ni več tako lahko in prijetno prebavljiva. Na kaj pravzaprav mislim?

O mejah sprejemljivega humorja sem začela razmišljati pred tedni, ko so se v nekem kratkem časovnem obdobju pred menoj zvrstili zanimivi dogodki. Bilo je eno izmed juter, ko sem se pripravljala na odhod v službo. Navadno jutranje priprave potekajo v družbi jutranjega programa ene izmed slovenskih radijskih postaj. Bil je teden, ko se je v prestolnici odvijal maraton in čas, ko se je na veliko govorilo o eboli. Bolezni, ki je prizadela na desettisoče ljudi v Afriki. Rekli boste, kakšno zvezo ima maraton z ebolo… No, na omenjeni radijski postaji se je eden izmed voditeljev jutranjega programa pripravljal na udeležbo na tem maratonu. Med udeleženci teka pa je bil tudi športnik, kenijskega rodu.

Osrednjemu voditelju jutranjega programa se je zdelo primerno, da svojega kolega spodbudi k hitremu teku tako, da namigne na ebolo, ki naj bi jo prenašal Kenijec. Češ, teci hitreje, da se ne nalezeš. Temu je nato v studiu sledil glasen krohot.

Čez nekaj dni je na isti radijski postaji sledila še ena iz žametnega izbora. Tokrat se je v eter javil poslušalec, ki je z radijsko postajo želil deliti trenutno prometno stanje. No, v resnici je želel vesoljni Sloveniji povedati, da se s svojo družbo vozi kvalitetno vinjen. Kdor misli, da radijska postaja česa takega ni želela deliti s slovenskim občestvom, je naiven. Še več. Iz posnetka, iz katerega se je jasno razbralo, da se pijana družba vozaka po slovenskih cestah, se je razvila »dobra« osnova za štosiranje na temo pijančevanja. Verjetno so se temu lahko smejali le tisti, ki jih alkohol na cesti ni nikoli neposredno oškodoval bodisi s poškodbo, bodisi celo s smrtjo najbližjega.

podmojimoknom1

Da pa ne bomo ostali le znotraj okvirjev naše ljube dežele, naj izpostavim še eno iz tujine. Tokrat iz bratske Srbije. Pred nekaj dnevi se je osrednji štoser Srbije, Ivan Ivanović, odločil, da se bo ponorčeval iz mladoletnih Bosank, ki so zanosile v času vojne v Bosni. Štos je šel nekako takole: »Kdor pravi, da modre čelade v času vojne v Bosni niso bile učinkovite, se moti. Poglejte namreč vse tiste mladoletne Bosanke, ki so v tem času zanosile.« No, omenjena fora ni bila tako neopažena kot prvi dve v Sloveniji. Na humorista so se spravili tako bosanski novinarji in intelektualci, kot tudi zagovorniki človekovih pravic.

Le nekaj dni po omenjenem debaklu se je Ivanović v svoji oddaji opravičil vsem prizadetim in se hkrati jel opravičevati, da je štos šel bolj na neučinkovitost dela modrih čelad v času vojne, kot pa na nesrečne Bosanke. Kakor koli, štosa tudi ob tej izdatni razlagi nisem razumela. In ne nazadnje, kdo se zmore smejati vicem na temo posilstev? No, v duhu pravega balkanskega temperamenta seveda tudi Bosanci niso ostali dolžni Ivanoviću. V jeznih pismih so mu priporočili, da naj na lastni koži (ali pa na koži svojih družinskih članic) izkusi izkušnjo posilstva, kar mu pa sploh ni bilo smešno. Še več, upal si je komentirati, da tako daleč Bosanci res ne rabijo iti. Da je to neokusno. Ponovno, zanimivo, neokusna je izkušnja takrat, ko se zgodi na tvojem hrbtu. Prej pa pač ne. Do takrat je ta lahko le osnova za še en (ne)okusen štos.

podmojimoknom4

Res, nenavadno zanimivo je, kako egocentrični smo ljudje. Naš ozki pogled seže le do mej lastnih gredic. Čez njih pa nočemo (ali pa si ne upamo) pogledati. Ko se iz luksuznega prestola nasmihamo tuji nesreči, pozabljamo, kako lahko je sreča izmuzljiva. Noro abotno je, kako lahkotno se razleže krohot na račun tuje bolečine in kako ta hitro ugasne, ko bolečina zavije pred lasten prag…

podmojimoknom6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s