Srce je bistvo.

Tisti, ki so dovolj nori, da mislijo, da se svet da spremeniti, so ponavadi tisti, ki ga zares spremenijo. Misel, ki jo je pred leti izrekel izjemni Steve Jobs, zagotovo pije vodo.  Legendarni Albert Einstein je bil celo prepričan, da oklepanje starih vzorcev ni ključ za rešitev naših težav. Kvečjemu je prav oklepanje ustaljenih vzorcev recept za neuspešnost. Menil je, da je problem možno rešiti le tako, če nanj gledamo drugače. Iz drugega zornega kota, iz druge perspektive.

podmojimoknom3

Misli, ki na papirju zvenita precej dobro in navdihujoče, sta večkrat prestali ultimativni test tudi v praksi. O norosti, drugačnosti in pogumu sem začela razmišljati pred dvema dnevoma, ko je Nobelov odbor podelil Nobelovo nagrado za mir mladi Malali Jusafzaj.

Dekle iz Pakistana, ki se je pred dvema letoma oziroma pri rosnih petnajstih odločilo, da se bo zavzeto borilo za pravice deklic do izobrazbe. In čeprav jo je hrabra odločitev skoraj stala življenja, se Malala ni ustavila.

Ko je 12. julija lani na sedežu OZN spregovorila pred politiki svetovnih velesil, je navdušila z znamenitim stavkom: »En otrok, en učitelj, en svinčnik in ena knjiga lahko spremenijo svet.«

Stavek, s katerim je otrok iz Pakistana povedal več, kot tisoč kriznih konferenc v zadnjih desetletljih. Zagotovo pa je to bil tudi stavek, ob katerem je bilo verjetno marsikateremu diplomatu na OZN nerodno.

podmojimoknom4

Odmevni lanskoletni govor in nedavna nagrada deklici iz Pakistana sta vsaj za hip sprožila razmišljanje o napredku in o doseganju nedosegljivega.

Da bi lahko dosegli nedosegljivo, potrebujemo dvoje. Nedosegljivo si moramo zares želeti, a hkrati moramo storiti nevideno. Nekaj, kar še nikoli nismo. Nekaj norega. Dejstvo je, da je napredek dosegljiv le s spremembami. Mišljenja, duha in srca.

Ja, spremembe se začnejo najprej v srcu. Tako kot pravi pesem skupine Muff: le ❤ je bistvo! 🙂

podmojimoknom5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s