Sprenevedanje po slovensko

Pred slabimi štirinajstimi dnevi je Slovenijo zaobjel pravi medijski cunami. Zgodba, ki jo danes na sončni strani Alp pozna že vsak. Ravnatelj srednje šole naj bi si med odmorom v kabinetu oralno privoščil učiteljico matematike. Nesreča je hotela, da je omenjene strasti ovekovečila kamera nadebudnega srednješolca. In da bi bil njegov občutek moči še večji, se je odločil posnetek divjih šolskih strasti deliti z vesoljno Slovenijo.

Ta je ponujeno kost zagrabila kot stekel pes. Devetsekundni pornič (?) je na medmrežju in v medijih zaokrožil kot virus. V 24 urah je postal najbolj gledan posnetek na Slovenskem. Na družabnih omrežjih se je na ta račun zvrstilo na tisoče komentarjev. Od posmeha do obsojanja podivjanih hormonov učiteljev. Drugi pa so se zgražali nad učencem, ki si je drznil snemati in nato javno objaviti posnetek popolnoma »naravnega  početja.«

podmojimoknom14

No, in ko se je že morda zazdelo, da je stvar iz glavnih naslovnic dokončno poniknila, je ravnatelj pred dnevi poskrbel za presenečenje s priznanjem, da je na posnetku navsezadnje on. Včeraj zvečer pa je odjeknila novica, da se je ravnatelj pod težo vseh pritiskov zlomil in svojo zgodbo zaključil s samomorom…

Mediji o žalostni novici praktično niso poročali, nekateri so jo potisnili v ozadje dnevnih novic, tretji pa so se elegantno ovili v molk. No, medtem, ko so se mediji ovili v tišino, je ponovno završalo na družabnih omrežjih. Tokrat so sledile groteskne obsodbe medijev in javni pozivi k odstopom urednikov medijskih hiš. Pisalo se je o grozljivi ravnateljevi usodi in prizadetih svojcih. Sedaj so se odprle tematike, o katerih smo lahko pred štirinajstimi dnevi le sanjali. Naenkrat se je pojavilo na tone družbeno-odgovornih posameznikov, ki so postali zgroženi nad novinarsko politiko. Res ne vem, kje so se ti isti intelektualci potikali ob začetku afere? Nemara pa jih je afera zajela »šele« štirinajst dni kasneje, ko se je zgodilo najhuje?

podmojimoknom3

Sicer sem se od javnega polemiziranja na to temo distancirala. Priznavam pa, da ob začetku afere nisem bila navdušena ne nad odprtimi načeli in nazori glavnih akterjev posnetka, prav tako pa tudi ne nad drznostjo srednješolca, ki je zgodbo dveh posameznikov vzel v svoje roke in jo podelil s širno Slovenijo. Prepričana sem (bila) namreč, da obstajajo primernejši prostori za deljenje intime dveh poročenih ali pa ljubimcev, kakor koli. Moje mnenje je (bilo), da seks (učiteljev ali učencev!) v šolo ne spada. Hkrati sem očitno naivno prepričana, da starši poučijo otroke o tem, da pametne naprave lahko hkrati prinašajo korist, kot tudi istočasno veliko škodo. Ampak to je le moje naivno mnenje, ki ga ohranjam enakega, ne glede na dogodke, ki so temu sledili.

Hkrati pa me je ob dogodkih, ki so se odvili v zadnjih 24 urah, spreletel srh in občutek groze. S spleta so izginile glasne obsodbe in zgražanja. Kamenjanja je bilo naenkrat konec. Ravnatelj je iz grešnika prešel v ubogo žrtev. In pozor: žrtev medijev in ne krvoločnih komentatorjev, ki so se ob posnetkih še ne dolgo nazaj naslajali. Pričel se je cikel sprenevedanja. Nenadoma so za nastalo situacijo okrivili medije. Medtem pa dežurnega krivca za serijske klike in mastna komentiranja šolskega posnetka niso iskali.
Hkrati ni nikogar obšla misel o precej znanem dejstvu. Raja najraje posega po precej rumenih vsebinah. Najbolj brane so Slovenske novice, najbolj gledani pa resničnostni šovi z lahkotnimi vsebinami. V manj kot dnevu se je izkazalo, da je v Sloveniji dva milijona prebivalcev s štirimi milijoni obrazov. Oh, Slovenija, mar te ni sram?

podmojimoknom13

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s