Smo res vsi Charlie Hebdo?

Do kod sega pravica do svobode govora?

V tem tednu je svet pretreslo nasilno dogajanje na sedežu uredništva časnika Charlie Hebdo. Trije muslimani so vzeli pravico v svoje roke in v zasedi sedeža uredništva vzeli življenje kar dvanajstim ljudem. Grozljivo dejanje, na katero ne more biti ponosno nobeno človeško bitje.

Krvavemu masakru je do danes sledila kopica obsodb in nestrinjanj s takim postopanjem. Večina komentatorjev pa se je osredotočila tudi na pravico do svobode govora. Da so nasilneži s tem pogromom nad svobodo govora ustrelili direktno v srce demokracije. In da je to nedopustno.

Da je nasilje nesprejemljiv in primitiven način za reševanje težav, so nas (upam, da vse) učili starši že od majhnega. Prav tako vemo, da z nasiljem ne rešimo popolnoma ničesar. Še več, nasilje rodi nasilje in kot tako zame absolutno ni sprejemljivo.

Pa vendar se mi je ob nedavnih dogodkih v Parizu sprožilo kar nekaj vprašanj. Ravno na temo pravice do svobode govora. Zgodovina človeštva je skozi stoletja pokazala, da potreba po zaščiti te pravice obstaja. Pred par sto leti se je bilo na primer potrebno boriti za pravico do govorjenja resnice. Takrat osovraženi Galileo Galilei, ki danes velja za uglednega intelektualca tistega časa, je zaostali klerikalni eliti skušal dopovedati, da je Zemlja okrogla. A takrat žal neuspešno. Veliko modrih mož je stoletja nazaj končalo na vislicah le zato, ker je govorilo resnico.

podmojimoknom9

Ravno iz tega razloga je razvoj sodobnih političnih sistemov poskrbel za pravico do svobode govora. Danes za njen temelj veljata Splošna deklaracija o človekovih pravicah iz leta 1948 in Mednarodni pakt o državljanskih političnih pravicah. No, če prvi dokument govori le o pravici kot taki, drugi že govori o tem, da ta pravica ni absolutna. In da ima tudi svoje omejitve. Svoboda pravice govora se tako ustavi pri meji spoštovanja pravic drugih posameznikov in njihovega ugleda. Hkrati obadva dokumenta zelo jasno govorita o spoštovanju tuje nacionalnosti in vere.

Začela sem se spraševati, če sta res našteta dokumenta s pravico do svobode govora legitimizirala žaljenje tuje vere, v tem primeru islama (ali pa če hočete katere koli druge vere)?

Winston Churchill je nekoč postregel z zanimivo izjavo o pravici do svobode govora. Nekateri naj bi si jo namreč predstavljali tako, da lahko rečejo in izdavijo dobesedno karkoli. Ko jim nekdo nekaj zabrusi nazaj, pa so popolnoma zaprepadeni.

Seveda se pravica do svobode govora zdi sprva zelo mamljiva, saj na prvi pogled dopušča marsikaj. Pa vendar temu ni tako. Pravica kot taka te namreč ne zaščiti pred posledicami tvojih izjav, ki so lahko za koga celo žaljive ali nesprejemljive. Tako lahko namreč na te izjave gleda sogovornik. Tudi to je njegova legitimna pravica.

podmojimoknom7

Dvomim, da so se posamezniki, ki so se zavzemali za svobodo govora, borili za pravico do sovražnega govora. Menim, da so se takrat borili za pravico do argumentirane debate. Znanstveniki celo za govorjenje resnice, ki je bila takrat prepovedana.

Sprašujem se, kakšna je ta pravica do svobode govora, ki žvižgačem, kot je Julian Assange preprečuje govorjenje resnice, na drugi strani pa se hahlja satiričnemu (?) Charlieju Hebduju, ki s prstom kaže na drugače verujoče muslimane?

podmojimoknom10

No, če imamo pravico do svobode govora le zato, da lahko na njeni podlagi zbadamo in provociramo drugačne, je jaz nedvomno nočem.

In Charlie Hebdu, ko boš imel jajca (ali pa jajčnike) za to, da priklopiš vzgojni šamar predstavnikom velesil, ki se v imenu demokracije vojskujejo po svetu in širijo svoj evangelij, takrat boš moj Supermen. Ko boš na svojih straneh sprovociral neučinkovito francosko vlado, ki mladim ne daje zaposlitve, boš moj junak. Junak, ki razume šolske osnove svobode govora. Šele takrat bom brez oklevanja čebljala, da sem tudi jaz Charlie Hebdu.

Vse dokler bo zate tarča posmeha verujoči jud, budist ali muslimanka z naglavno ruto iz neke male, revne države, pa boš zame neodgovorni papirnati nestrpnež!

podmojimoknom5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s